Iedereen wilt gelukkig en Succesvol zijn. We hebben ook allemaal een beeld van hoe we dit kunnen bereiken. En toch zijn er maar weinig mensen die hier écht in slagen. De focus ligt nog te vaak op het najagen van geluk en succes door nog meer te doen of hebben. Deze hardnekkige manier van denken, leren we bewust en onbewust aan vanaf het moment dat we geboren worden en wordt gevoed door twee vormen van bewustzijn: het collective consciousness en het individual consciousness. Samen vormen ze jouw persoonlijke perspectief op de wereld én de blokkade voor al jouw geluk en Succes. Hieronder lees je hoe je hier doorheen breekt.

Blog door Kavita Bansi

Innerlijke dialoog

Het individual consciousness wordt gevormd door je gedachten, gevoelens, meningen, herinneringen, zintuiglijke waarnemingen, je omgevingen etc. Dit alles wordt op gepaste en ongepaste momenten in gedachten verwoord door je innerlijke dialoog. Bijvoorbeeld als je wil slapen en je opeens een gênant moment van 8 jaar geleden herinnert. Dit is meteen een goed voorbeeld dat laat zien dat dat stemmetje niet altijd je beste vriend is. Het is eerder een innerlijke criticus of cynicus, dat altijd wilt weten wat het addertje onder het gras is of dat denkt dat echt geluk en succes voor anderen zijn, maar niet voor jou want…vul maar in. Als je innerlijke dialoog niet je beste vriend is, wat hebben we er dan aan?

Persoonlijke bodyguard

Als je goed oplet, dan merk je dat je innerlijke dialoog de wereld om je heen vertaalt. Bijvoorbeeld, als je op straat loopt en je ziet iets op vier poten en een lange staart dan vertaalt je innerlijke dialoog dat als kat. Door het te identificeren, kun je je positie ten opzichte van de kat vaststellen en bepalen dat je veilig bent. Dit doet je innerlijke dialoog met alles wat je met je zintuigen opmerkt. Als een persoonlijke bodyguard houdt het je veilig en geeft het je vertrouwen in je eigen keuzes over hoe je over jouw wereld denkt.

 

Voel je je niet veilig, bijvoorbeeld als je stress, angst, opwinding of nervositeit voelt, dan wordt je innerlijke dialoog actiever. Dan ratelt het aan een stuk door omdat je van binnen niet ok bent, waardoor je die energie los kan laten. Maar omdat je innerlijke dialoog gevormd is door wat je meekrijgt en meemaakt, is de manier waarop je innerlijke dialoog je helpt beperkt. Het beoordeelt een bekende situatie als veilige en een onbekende situatie als onveilig. En we weten allemaal dat groei buiten je veilige comfortzone plaatsvindt.

Drie stappen om de blokkade te doorbreken

Deze inzichten in het collective en het individual consciousness zijn belangrijk om je bewustzijn te vergroten.

 

‘Everything we hear is an opinion, not a fact.

Everything we see is a perspective, not the truth.’

– Marcus Aurelius

Er zijn drie stappen om de blokkade naar jouw geluk en Succes te doorbreken:

  1. Stop de identificatie met je gedachten. Jij bent niet je gedachten, jij bent de observator van je gedachten. Je gedachten zijn gevormd door de bovenstaande vormen van bewustzijn.

  2. Maak dagelijks mediteren een gewoonte. Tijdens het mediteren is het makkelijker om onderscheid te maken tussen je gedachten en jij als observator. In het begin let je veel op je gedachten, maar op den duur verschuift je aandacht naar de stilte tussen je gedachten. Dat is de plek waar je verbonden bent het groter geheel.

  3. Kies bewust om vrij te zijn om je eigen weg te gaan. Door je eigen weg in te slaan, nadat je je los hebt gemaakt van het collectieve en je individuele bewustzijn, vind je waar je echt gelukkig en Succesvol door voelt.

 

Deze drie stappen brengen niet alleen meer geluk en Succes, maar verminderen ook stress, angst en de kans op een burnout. Jouw geluk en Succes draait immers niet om wat je hebt, maar om wie je bent.

Download hier het gratis e-book “Van hustle naar flow.” Of plan nu een afspraak in mijn agenda om direct aan de slag te gaan zodat jij ook alles kunt hebben, ZONDER stress en burnout.