‘If you can’t say something nice, don’t say nothing at all.’ Toen ik de film Bambi voor het eerst zag als klein meisje, bleef deze wijze les van Stampertje mij het meest bij. Het was zo logisch en zo simpel, maar door het te zien en horen als regel werd ik er bewust van. En zo kwam ik op de eerste bewuste regel voor mijn persoonlijke standaard. In de loop der jaren heb ik nog meer leefregels opgesteld waardoor ik onbewust een hoger standaard voor mijzelf en voor de mensen om mij heen creëerde. Ik had de connectie tussen de regels waar je naar leeft en een higher standard nog niet in de gaten, maar merkte wel wat deze regels je een beter mens maken.

Blog door Kavita Bansi

Een hoger standaard betekent een succesvoller leven.

Elke maatschappij, gemeenschap, religie en familie heeft zijn eigen regels die je van kleins af aan leert en opvolgt tot het tijd wordt om je eigen regels te bepalen. Deze laatste stap wordt wel eens vergeten, met als gevolg dat je blijft hangen in de oude regels van een (sub)cultuur en niet meer verder groeit. Ben je op zoek naar een manier om te veranderen en succesvol te worden, dan kom je snel uit bij inspirational speaker en coach Tony Robbins.

Tony Robbins weet wel wat je moet doen om te veranderen en succesvol te worden in het leven, want de kwaliteit van een leider wordt bepaald door de standaard die ze voor zichzelf zetten. Dit geldt voor mensen die anderen leiden, maar ook voor je persoonlijke leiderschap. Als Tony Robbins roept: ‘Raise your standards!’ en ‘Set a new standard!’, bedoelt hij eigenlijk dat je nieuwe leefregels voor jezelf moet opstellen als je wil veranderen of succesvol wil zijn.

Make your own rules

Natuurlijk kun je willekeurig regeltjes verzinnen om een higher standard voor jezelf te zetten. Maar ze moeten wel passen bij wie je bent als persoon en wat je wil bereiken met die higher standard. Voor mij zijn bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, groei en anderen helpen van kleins af aan heel belangrijk (vandaar dat Stampertjes les mij op zo een jonge leeftijd is bijgebleven). 

Hier zijn een paar andere regels die ik na Bambi heb verzameld:

De afgelopen twee jaar heb ik nog meer leefregels opgesteld om mezelf naar mijn next level te brengen. Vaak komen ze voort uit de lessen die ik heb geleerd in moeilijke tijden.

1. Always be kind

2. If you can’t help others, at least don’t hurt them – Dalai Lama

3. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden

4. Doe elk jaar iets wat je nog nooit hebt gedaan

5. Er bestaan geen ongemotiveerde mensen, wel mensen die bang zijn voor het onbekende

Waarom zijn leefregels belangrijk?

Iedereen heeft momenten dat het leven niet loopt zoals ze zouden willen. Stressmanagement is een belangrijk onderdeel van ons leven is geworden omdat een stressvol leven genormaliseerd is. En stress zorgt ervoor dat je hoger in emoties als angst, boosheid en frustratie zit; When emotions run high, intelligence run low. Hierdoor reageer je niet op de manier waarop je normaal gesproken zou reageren. Als je afwijkt van je leefregels, dan voel je meteen dat je iets gedaan hebt wat niet bij je past. Dit is ook de reden dat een leefregel moet passen bij jou als persoon, bij je persoonlijke waarden. De leefregels vormen de ondergrens van je personal standard.

Je leefregels voor Succes zijn er niet om je te beschermen. Het zijn geen bakstenen om de muur om je heen hoger en dikker te maken. Ze beperken je niet, maar geven je vrijheid. Het is als een vangnet om niet terug te vallen in oude gewoontes waar je niks meer aan hebt. Let er daarom op dat je de regels waar je naar wilt leven open en onbegrensd verwoord.

Je eigen regels opstellen maakt het verschil tussen meester van je eigen leven zijn of geleid worden door de regels van anderen. Bepaal jij jouw toekomst of ben je onderdeel van de plannen van iemand anders?

Ben je geïnspireerd om meteen aan de slag te gaan en wil je weten hoe je leefregels op alle gebieden van je leven opstelt? Maak dan hier een afspraak voor een gratis online Discovery Call of download mijn e-book.