Horen stress en burnout bij het leven? Als je om je heen kijkt en je eigen leven onder de loep neemt, lijkt het wel zo te zijn. Stress is ondertussen genormaliseerd en als je hier niet in meegaat, word je raar aangekeken. Want als moderne vrouw moet je alles kunnen en alles hebben. En stress hoort daarbij. Of niet? Mijn antwoord is NEE. Je kunt alles hebben ZONDER stress!

Blog door Kavita Bansi

Stress of flow

Je hoort vaak dat een bepaalde mate van stress gezond is of dat sommigen beter presteren onder stress. Waarschijnlijk verwarren zij stress met flow. Want als je de voorwaarden van de flow-staat, zoals dat uit het onderzoek van Mihaly Csikszentmihalyi blijkt, vergelijkt met met wat er met ‘gezonde stress’ wordt bedoeld, dan komt dat aardig overeen. Zoals dat je aan een haalbaar doel werkt met duidelijke kaders waarbij je je skills kan gebruiken en verbeteren. Je wordt gepusht om net een stap verder te gaan, waardoor je helemaal in je taak op gaat en je zorgen en frustraties vergeet. Je voelt je in controle.

Dit is anders dan als je je in een staat van stress bevindt. Stress is het verzet tegen de dingen die je niet wil ervaren. Stressvolle situaties worden als win-lose situaties gezien: er is altijd een verliezer. Door op deze manier naar situaties te kijken, maak je je geluk afhankelijk van externe factoren. Dit wordt ook wel de victim-mindset genoemd.

Wat je uiteindelijk wil bereiken, is een staat van niet-stress, waarin de druk die je ervaart leidt tot flow en niet tot stress. In een staat van niet-stress realiseer je je dat niet de buitenwereld maar jijzelf bepaalt hoe je de wereld ervaart en hoe je daarop reageert. Je geluk is dus niet afhankelijk van externe factoren waar je geen invloed op hebt. Hierdoor is het makkelijker om altijd voor een win-win situatie te gaan, zodat iedereen tevreden is. Je voelt je in controle en staat in je kracht.

Maar voor je zo ver bent, wil je natuurlijk wel eerst van de stress af.

De stress cyclus

Iedereen is ondertussen wel bekend hoe de neurologische fight-flight-freeze reacties in stressvolle situaties op je lichaam werken. Dit is het begin en het midden van de stress cyclus. Wat wel eens vergeten wordt, is dat de cyclus ook afgesloten moet worden. Met de volgende 7 methodes helpen je lichaam en brein duidelijk te maken dat de bedreiging voorbij is:

1. Lichaamsbeweging

Dit is de meest efficiënte manier om de cyclus te beëindigen.

2. Diep ademen vanuit je buik

Lang en diep in- en uitademen, waarbij je buik op bolt, verlaagt je stressniveau direct.

3. Positieve sociale interactie

Vriendelijkheid is aanstekelijk, een lach of simpele groet doen al wonderen.

4. Flink lachen

Lachen tot de tranen uit je ogen komen, of dat je bijna in je broek plast, weet je nog hoe fijn het is om samen te lachen?

5. Affectie

De 6 seconden-kus, de 20-seconden knuffel of een paar minuten lang je huisdieren aaien. Dit zijn allemaal wetenschappelijk bewezen manieren waarop je je lichaam aangeeft dat je veilig bent en je de stress cyclus beëindigt.  

6. Flink uithuilen

Het lost je problemen niet op, maar je voelt je een stuk beter na een flinke huilbui. Een zielige film kijken waar je van moet huilen telt ook.

7. Wees creatief

Alle creatieve uitingen zijn er om je emoties een plek te geven. Creëer vanuit je gevoel en laat je emoties los.

De volgende stap

Als je constant stress ervaart en op het randje van een burnout leeft, dan is het belangrijk om te weten dat dit niet jouw leven hoeft en hoort te zijn. Je weet nu wat het verschil is tussen leven in stress en leven in een staat van niet-stress, waar je flow ervaart. En je kunt kiezen uit 7 leuke methodes om de stress cyclus af te sluiten. De volgende stap is om de wereld van stress om te ruilen voor de wereld waarin je flow ervaart en altijd het gevoel hebt de controle over je eigen leven te hebben. Het is tijd om de 3 belangrijkste mindset-shifts in je leven te maken.

Download hier het gratis e-book “Van hustle naar flow.” Of plan nu een afspraak in mijn agenda om direct aan de slag te gaan zodat jij ook alles kunt hebben, ZONDER stress en burnout.

Bronvermelding:

Mihaly Csikszentmihalyi (2002). Flow, the classic work on how to achieve happiness. UK: Rider – The Random House Group.

Emily Nagoski & Amelia Nagoski (2019). Burnout, the secret to solving the stress cycle. UK: Vermillion.

David R. Hawkins (2009). Healing and Recovery. USA: Hay House.